Wat is beeldende kunst?

Beeldende kunst is een kunstvorm die gebruik maakt van visuele elementen om een idee, emotie of concept uit te drukken. Het omvat verschillende disciplines, waaronder schilderen, beeldhouwen, tekenen, grafische vormgeving en fotografie. Het doel van is om emoties op te roepen, gedachten te stimuleren en de waarneming van de kijker te veranderen door middel van creatieve expressie. Het is een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed en blijft een bron van inspiratie en bewondering voor velen.

De kunst kan worden gezien als een vorm van communicatie tussen de kunstenaar en de toeschouwer. Het is een manier voor de kunstenaar om visueel een boodschap over te brengen. Het kan ook een manier zijn voor de kunstenaar om zijn of haar emoties en gevoelens te uiten en een verhaal te vertellen door middel van beelden.

Beeldende kunstenaars kunnen ook werken als grafisch ontwerpers, illustratoren of animatoren. Ze kunnen hun vaardigheden toepassen op verschillende projecten, zoals boeken, tijdschriften, reclamecampagnes, films en meer.

Er zijn veel verschillende disciplines en technieken binnen de beeldende kunst. Schilderkunst maakt gebruik van verf en penselen om afbeeldingen te maken op doek, terwijl beeldhouwkunst vaak gebruik maakt van steen, metaal of andere materialen om driedimensionale objecten te creëren. Fotografie maakt gebruik van licht en camera’s om afbeeldingen vast te leggen van de werkelijkheid.

Deze kunstvorm heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid en is nog steeds een levendige en bloeiende kunstvorm in de hedendaagse samenleving. Het heeft de kracht om ons te inspireren, ons te laten nadenken over de wereld om ons heen en ons te laten zien hoe anderen de wereld zien.

Wat valt onder beeldende kunst?

Onder beeldende kunst vallen verschillende kunstvormen die gebruik maken van visuele elementen om een boodschap over te brengen, een idee uit te drukken of emoties te uiten. Hieronder zijn enkele voorbeelden van disciplines die eronder vallen:

Schilderkunst

Het maken van afbeeldingen met verf op doek, papier of andere ondergronden.

Beeldhouwkunst

Het maken van driedimensionale objecten met verschillende materialen, zoals steen, metaal, hout of klei.

Mixed media

het combineren van verschillende materialen en technieken om kunstwerken te maken.

Fotografie

Het vastleggen van afbeeldingen met behulp van een camera.

INSTALLATIEKUNST

Het maken van kunstwerken die bestaan uit meerdere elementen en vaak een ruimte of omgeving nodig hebben om tot hun recht te komen.

Grafische vormgeving

Het creëren van ontwerpen voor drukwerk, digitale media en andere toepassingen.

Video- en animatiekunst

Het maken van bewegende beelden, zoals korte films, animaties en andere visuele media.

Tekenen

Het maken van afbeeldingen met potlood, houtskool, inkt en andere materialen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele disciplines die onder beeldende kunst vallen. Over het algemeen kan gesteld worden dat beeldende kunstenaars creatieve expressie zoeken en hun eigen visuele taal ontwikkelen om een boodschap over te brengen en de kijker te inspireren.

Beeldende kunst in Nederland

Beeldende kunst is op veel verschillende plaatsen in Nederland te vinden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van waar je kunt kijken:

 1. Musea: In Nederland zijn er veel musea die een uitgebreide collectie beeldende kunstwerken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kröller-Müller Museum en het Mauritshuis.
 2. Galeries: In verschillende steden zijn er galeries te vinden waar beeldende kunst tentoongesteld wordt. Hier kun je kunstwerken bekijken en eventueel kopen.
 3. Kunstbeurzen: In Nederland worden regelmatig kunstbeurzen georganiseerd waar kunstliefhebbers en verzamelaars kunstwerken kunnen bekijken en kopen. Voorbeelden hiervan zijn de KunstRAI, de PAN Amsterdam en Art Rotterdam.
 4. Openbare ruimtes: In veel steden zijn er kunstwerken te vinden in de openbare ruimte, zoals op pleinen, in parken en langs wegen. Dit kunnen bijvoorbeeld sculpturen, beelden of muurschilderingen zijn.
 5. Kunstprojecten: In verschillende steden worden kunstprojecten georganiseerd waarbij kunstenaars tijdelijk kunstwerken maken en tentoonstellen op speciale locaties. Voorbeelden hiervan zijn de Amsterdam Light Festival, de Rotterdam Art Week en de Kunstmanifestatie in Leeuwarden.
 6. Kunstacademies: Nederland heeft verschillende kunstacademies waar studenten beeldende kunst kunnen studeren. Hier kun je regelmatig exposities bezoeken waar het werk van studenten te zien is.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waar je beeldende kunst kunt vinden in Nederland. Er zijn nog veel meer plekken waar je kunst kunt bekijken en ervaren, zowel in grote steden als in kleinere dorpen en gemeenschappen.

Opleidingen in beeldende kunst

Er zijn diverse opleidingen in Beeldende Kunst in Nederland, zowel op hbo- als universitair niveau. Hieronder vindt u een overzicht:

 1. Bacheloropleidingen: Er zijn diverse hogescholen die een bacheloropleiding in Beeldende Kunst aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn de bacheloropleidingen Fine Art aan de kunstacademies in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen.
 2. Masteropleidingen: Na afronding van een bacheloropleiding is het mogelijk om door te studeren in een masteropleiding. Er zijn verschillende universiteiten en kunstacademies die masteropleidingen aanbieden, zoals de Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en de Master of Arts in Fine Art aan de kunstacademie in Den Haag.
 3. Cursussen en workshops: Naast reguliere opleidingen zijn er ook veel mogelijkheden om cursussen en workshops te volgen. Deze worden vaak georganiseerd door kunstacademies, kunstcentra, galeries en andere instellingen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld leren schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie of digitale media.
 4. Summer schools: In de zomer worden er regelmatig summer schools georganiseerd waarbij u gedurende enkele weken intensief kunt werken aan uw vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
 5. Online cursussen: Tegenwoordig zijn er ook veel online cursussen en workshops beschikbaar op het gebied van de kunstvorm. Hierbij kunt u via internet leren schilderen, tekenen of andere technieken gebruiken.

Dit is slechts een selectie van de vele opleidingen en cursussen die beschikbaar zijn op het gebied van Beeldende Kunst in Nederland. Het is raadzaam om de verschillende opties te onderzoeken en te kijken welke opleiding of cursus het beste past bij uw interesses en doelen.

Zoek je een stage binnen de kunstwereld? Mail naar info@maimamsterdam.com voor de beschikbaarheid.

Contact

+ 31 6 514 75 138
Info@maimamsterdam.com

MAIM Amsterdam
Johan Huizingalaan 400
1066JS Amsterdam
Nederland
(Alleen op afspraak)

Alle prijzen en informatie op deze site is onder voorbehoud van fouten en wijzigingen. MAIM Amsterdam - KvK 55232795 - BTW Nummer NL002309719B90